Преди 15 милиона години древна група вируси се разбунтува сред безброй

...
Преди 15 милиона години древна група вируси се разбунтува сред безброй
Коментари Харесай

„Праисторическата пандемия“, продължила 15 милиона години, която все още съществува

Преди 15 милиона години антична група вируси се разпалва измежду безчет антични бозайници.

Тази група от праисторически вируси в последна сметка е изчезнала преди към 15 милиона години – може би е заразила всички гостоприемници, които е могла – само че неактивни фрагменти от нейната ДНК към момента скрито живеят в доста модерни бозайници (включително и нас).

Това е странна мисъл, само че до 8 % от нашия геном е формиран от генетични последователности от ретровируси, които са заразили нашите предшественици преди доста време.

The " Prehistoric Pandemic ” That Ran For 15 Million Years – And Still Echoes On Today
— IFLScience (@IFLScience)
Всички ретровируси, в това число съвременни като ХИВ, би трябвало да вметнат ДНК копие на своя РНК геном в ДНК на клетка гостоприемник, с цел да се репликират. Този вирусен генетичен материал нормално не се предава от потомство на потомство, само че може, в случай че античните ретровируси са придобили способността да заразяват зародишни кафези, като яйцеклетка или сперма, които предават своята ДНК на бъдещите генерации.

Ако ретровирусите съумеят да обхванат в зародишните кафези, те в последна сметка могат да се вградят в генома на популацията. Това е известно като ендогенен ретровирус.

Вероятно един от най-успешните образци е ERV-Fc, ретровирус (или може би жанр или семейство ретровируси), който се е популяризирал световно от олигоцена до ранния миоцен (преди 30 милиона и 15 милиона години).

През 2016 г. учените сканираха геномите на 50 модерни бозайници за „ изкопаеми “ вирусни остатъци от ERV-Fc и откриха, че той участва в предците на минимум 28 от тях, в това число роднините на мравуняка, сив миши лемур, катерица, мармозетка, бабуин, шимпанзе, човек, куче и панда. 

Още по-впечатляващо е, че не е заразил единствено един родственик на всички тези бозайници единствено веднъж, а е прескачал сред типовете повече от 20 пъти. Това беше в действителност междуконтинентална пандемия, засягаща бозайници на всеки континент, като се изключи релативно отдалечените райони на Австралия и Антарктида. 

ERV-Fc наподобява няма никакво влияние върху човешкото здраве днес; откъс от неговия генетичен материал просто седи латентно в нашия геном. Въпреки това, по-задълбочено схващане на ERV-Fc и други човешки ендогенни ретровируси може да помогне да се осведомяваме по какъв начин подхождаме към актуалните заболявания, като ХИВ.

„ Геномите на бозайниците съдържат стотици хиляди антични вирусни вкаменелости, сходни на ERV-Fc “ , сподели в изявление Уилям Е. Дил, водещ създател на проучването от 2016 година, който организира проучването, до момента в който беше постдокторант в Бостънския колеж .

„ Предизвикателството в този момент ще бъде да се употребяват антични вирусни последователности, с цел да се огледа обратно във времето, което може да се окаже проницателно за прогнозиране на дълготрайните последствия от нововъзникващи вирусни инфекции. Например, бихме могли евентуално да оценим въздействието на ХИВ върху човешкото здраве 30 милиона След години методът ще ни разреши да разберем по-добре по кое време и за какво се появяват нови вируси и по какъв начин дълготрайният контакт с тях въздейства върху еволюцията на организмите-гостоприемници " , изясни Дил.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР